Het Johari-venster: wat is het en hoe werkt het? (2024)

Het Johari-venster: wat is het en hoe werkt het? (1)

Het Johari-venster zorgt voor zelfbewustzijn bij individuen en kan ingezet worden om een omgeving te ontwikkelen waarin mensen vrij kunnen communiceren. Een omgeving waar feedback geven en ontvangen natuurlijk voelt.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

  • Waarvoor gebruik je het Johari-venster?
  • Uitleg bij het Johari-venster
    • Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten:
    • Hoe gebruik je dit model binnen Scrum?
  • Retrospective-oefening

Waarvoor gebruik je het Johari-venster?

Als Scrum Master wil je zo veel mogelijk open communicatie binnen het Scrumteam, zodat het Scrumteam zich continu kan blijven verbeteren en op een natuurlijke manier feedback kan geven en ontvangen.
Als lid van het Scrumteam wil je je bewust zijn van je eigen blinde vlek en van wat jij kan doen om de open ruimte te vergroten, zodat je beseft hoe je de samenwerking binnen het team beïnvloedt en een prettigere samenwerking kan stimuleren.

Uitleg bij het Johari-venster

Het Johari-venster is een oud model. Het werd in 1955 ontwikkeld door Joseph Luft en Harry Ingham. De naam Johari is gebaseerd op de eerste letters van hun namen. Het duo deed destijds onderzoek naar groepsdynamiek. Zelf geven zij aan dat het model ingezet kan worden om zelfbewustzijn bij individuen en groepen te vergroten.

Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten:

  1. De open ruimte: in dit kwadrant bevindt zich datgene wat bekend is bij jezelf én bij anderen. Dit kwadrant vult zich aan de hand van hoe je je gedraagt binnen een groep, wat je zegt, en hoe je dingen zegt. Dit kwadrant is bekend bij zowel jezelf als anderen, waardoor hierbinnen open kan worden gecommuniceerd en samengewerkt. Als Scrumteam wil je de open ruimte het liefst zo groot mogelijk maken.
  2. De blinde vlek: in dit kwadrant bevinden zich de dingen waarvan je jezelf niet bewust bent, maar die anderen wel zien. Omdat je een blinde vlek niet zelf kunt onthullen, heb je hiervoor feedback van anderen nodig. Dit vraagt om een houding waarin je je kwetsbaar opstelt en openstaat voor (soms lastige) feedback.
  3. Het verborgen gebied: dit is de privéruimte van een individu. In dit kwadrant bevinden zich bepaalde karaktertrekken, gedachten of gevoelens waarvan je jezelf bewust bent, maar die je voor anderen verbergt. Door openheid te geven over dit gebied kan de open ruimte vergroot worden.
  4. Onbekend gebied: dit terrein is onbekend voor jezelf, maar ook voor anderen. Hoe kom je er dan toch achter wat zich hier bevindt? Dit kun je doen door in een nieuwe omgeving en met nieuwe mensen te experimenteren met nieuwe activiteiten. Verandering legt misschien iets bloot wat eerder onzichtbaar was.
Het Johari-venster: wat is het en hoe werkt het? (2)

Hoe gebruik je dit model binnen Scrum?

Wanneer een Scrumteam start met samenwerken, kennen teamleden elkaar soms nauwelijks. De open ruimte is daardoor klein, en vrije communicatie en een optimale samenwerking zijn nog lastig. Het team kan met het johari-venster de open ruimte vergroten als teamleden (1) feedback vragen aan anderen en (2) openheid geven over zichzelf. Idealiter geeft het Scrumteam intern en extern continu feedback wanneer dit nodig is.

Feedback vragen en geven gebeurt bij Scrum standaard in de Review en de Retrospective. In beide meetings is het belangrijk dat feedback op de juiste manier gegeven wordt. In de Review vergroot het team de open ruimte door interactie met de stakeholders van het project. Dankzij de feedback van stakeholders verbetert de communicatie over de opleveringen binnen het project, evenals de kwaliteit van de opleveringen. De feedback in de Retrospective zorgt ervoor dat men op persoonlijk vlak binnen het team de open ruimte vergroot. Dat verbetert de communicatiestromen en samenwerking binnen het team.

Een tweede manier om met het johari-venster de open ruimte te vergroten is door het geven van openheid. Binnen Scrum kun je dit op verschillende manieren doen. Het valt aan te bevelen om bij de start van een Scrumproject een uitgebreide kick-off te organiseren, waarin teamleden openheid geven over hun kwaliteiten en ambities, maar ook over hun leerpunten. Op die manier vergroot je direct bij de start van een project de open ruimte binnen het team. Een ander aspect van Scrum dat openheid vergroot, is face-to-face samenwerking. Een Scrumteam werkt samen vanuit dezelfde fysieke locatie. Doordat teamleden tijd met elkaar doorbrengen, vergroot dit de mate van openheid, omdat er een vertrouwensband wordt opgebouwd. Als Scrum Master is het essentieel om te werken aan vertrouwen binnen het team.

Retrospective-oefening

Dit model kun je als Scrum Master goed inzetten in een Retrospective:

  1. Zorg voor een duidelijk kader, bijvoorbeeld: ‘We gaan het hebben over hoe we elkaar kunnen helpen om nog meer open ruimte te creëren, en we gaan oefenen met feedback geven en vragen binnen ons team.’
  2. Leg het model uit en vraag iedereen om iets op een post-it te zetten wat in de samenwerking onbekend is voor het team, maar bekend voor de persoon zelf. Dit kan bepaald gedrag zijn, gedachten, behoeften: het maakt niet uit, als het maar binnen de samenwerking past. Als men dit lastig vindt, kun je ook beginnen met de vraag: wat stimuleert voor jou de open ruimte in ons team?
  3. Laat de teamleden in tweetallen bespreken wat ze hebben opgeschreven.
  4. Bespreek vervolgens met het gehele team de resultaten.

Bron: Het Scrum Modellenboek

Door: Rik van der Wardt

Het Johari-venster: wat is het en hoe werkt het? (2024)

FAQs

Het Johari-venster: wat is het en hoe werkt het? ›

Het Johari venster is om inzicht in het gedrag en dat van anderen te krijgen. Het geeft informatie over de relaties met anderen en biedt kans om jezelf te verbeteren. Door het vergroten van de Open Ruimte en hier continu bewust van te zijn, zal het wederzijds vertrouwen met anderen alleen maar groter worden.

Hoe gebruik je het Johari venster? ›

Het Johari-venster bestaat uit vier kwadranten:

Dit kwadrant vult zich aan de hand van hoe je je gedraagt binnen een groep, wat je zegt, en hoe je dingen zegt. Dit kwadrant is bekend bij zowel jezelf als anderen, waardoor hierbinnen open kan worden gecommuniceerd en samengewerkt.

Wat kan het Johari venster helpen verbeteren in een werkomgeving? ›

Het “Johari venster” of “Johari Window” is een tool die je helpt je zelfkennis en zelfbewustzijn te vergroten en daarmee teamspirit en samenwerkingen te verbeteren. Dat doe je door inzichtelijk te maken wat jij en anderen bewust en onbewust weten over jou. Zo ontdek je vooral waar je blinde vlekken liggen.

Hoe zit het met jouw blinde vlek uit het Johari matrix over welk gedrag gaat dat? ›

De blinde vlek

In deze ruimte bevindt zich het gedrag waarvan je je niet bewust bent; bijvoorbeeld dat je in vergaderingen anderen niet laat uitpraten. Anderen merken dit echter wel en dit beïnvloedt hun gedrag. Wie openstaat voor feedback, wordt zich bewust van het eigen gedrag in de blinde vlek.

Wat zijn de vier perspectieven van het Johari-venster? ›

Het Johari-venster is verdeeld in vier belangrijke kwadranten: de open ruimte (dingen die jij en anderen over jezelf weten), de blinde ruimte (dingen die anderen over je weten, maar waar jij je niet van bewust bent), de verborgen ruimte (dingen die je over jezelf weet). , maar anderen niet), en het onbekende gebied (dingen die onbekend zijn voor jou en voor anderen) ...

Hoe kan Johari Window worden gebruikt om betere en sterkere relaties te creëren? ›

Omdat het Johari-venster een model is dat wordt gebruikt om mensen te helpen hun relaties met zichzelf en met anderen beter te begrijpen. Het helpt de tweerichtingscommunicatie van een groep. Via een proces van openbaarmaking en feedback . Het helpt ook conflicten, verwarring en misverstanden te beperken.

Welk Kwadrant in het Johari venster wordt kleiner dankzij feedback? ›

In het linker gedeelte van het kwadrant worden de Open ruimte en het Verborgen gebied gescheiden door de horizontale as. Als je feedback geeft en dus laat merken wat je ergens van vindt, laat je jezelf zien. Hierdoor wordt je Open ruimte groter en je Verborgen gebied kleiner: de as schuift naar beneden.

Wat zijn de drie hoofddoelen van Johari's Window? ›

Samenvattend kan het Johari Window een waardevol hulpmiddel zijn voor leiderschaps- en teamontwikkeling, waardoor het zelfbewustzijn wordt vergroot, de communicatie en relaties worden verbeterd en persoonlijke en teamgroei wordt vergemakkelijkt.

Hoe blinde vlekken in het Johari-venster verminderen? ›

Eindantwoord: Om je blinde vlek in het Johari Window te verkleinen, zoek je actief naar feedback van collega’s en managers, en pas je deze feedback vervolgens toe op je zelfbewustzijn en persoonlijke ontwikkeling . Uitleg: Om je blinde vlek in het Johari Window effectief te verkleinen, is het essentieel om feedback te vragen.

Wat is een Johari-raamoefening? ›

Het Johari-venster is een oefening die je kan helpen een beter inzicht te krijgen in jezelf en hoe anderen je zien . Het helpt u te identificeren welke kwaliteiten zowel u als uw collega's het erover eens zijn dat u beschikt, welke zij wel zien maar u niet, en welke u opmerkt maar zij niet opmerken.

Wat is volgens de theorie het nut het Johari venster wanneer je effectief feedback wil geven? ›

Feedback is een manier om iemand op de juiste manier op zijn (storende) gedrag aan te spreken. Hierbij kan het Johari venster helpen. Het geeft namelijk inzicht in de handelingen van anderen, in combinatie met het eigen handelen.

Wat moet je in een onbekend Johari-raam zetten? ›

4. Onbekend gebied – De informatie waarvan u en anderen niet op de hoogte zijn . Dit omvat de informatie, gevoelens, capaciteiten, talenten enz. Dit kan te wijten zijn aan traumatische ervaringen uit het verleden of gebeurtenissen die een leven lang onbekend kunnen zijn.

Welke is geen ruit van het Johari-raammodel? ›

Het Johari Window-model beschrijft zelfbewustzijn en zelfonthulling. De ruiten omvatten open, blind, verborgen en onbekend . Het juiste antwoord is ‘bekend’.

Hoe verwijs ik naar het Johari-venster? ›

Referentie: Luft, J.; Ingham, H. (1955) . "Het Johari-venster, een grafisch model van interpersoonlijk bewustzijn". Proceedings van het westerse trainingslaboratorium in groepsontwikkeling.

Hoe kun je je onbekende zelf identificeren? ›

Het onbekende zelfkwadrant vertegenwoordigt aspecten van een individu die noch bij het individu, noch bij anderen bekend zijn . Het omvat potentiële sterke en zwakke punten en capaciteiten die nog ontdekt of ontwikkeld moeten worden.

Wat vertegenwoordigt het blinde vlek Kwadrant in het Johari-venster? ›

Blind kwadrant of blinde vlekken

In het tweede kwadrant zijn dingen bekend aan de groep, maar niet aan het individu. Dit varieert van kleine zaken die aan zelfherkenning ontsnappen tot diepe problemen die voor anderen gemakkelijk duidelijk zijn, maar waar het individu opzettelijk blind voor is.

Hoe de open ruimte in het Johari-venster vergroten? ›

Het kan gaan om zaken als onbewuste motivaties, verlangens of angsten. Het doel van het gebruik van het Johari-venster is om de grootte van het open kwadrant te vergroten door de grootte van de dode hoek, verborgen en onbekende kwadranten te verkleinen. Dit kan worden bereikt door zelfonthulling, feedback van anderen en een groter zelfbewustzijn .

Wat vertegenwoordigt het blinde vlek Kwadrant in het Johari venster? ›

Blind kwadrant of blinde vlekken

In het tweede kwadrant zijn dingen bekend aan de groep, maar niet aan het individu. Dit varieert van kleine zaken die aan zelfherkenning ontsnappen tot diepe problemen die voor anderen gemakkelijk duidelijk zijn, maar waar het individu opzettelijk blind voor is.

Wat is Johari Window in organisatiegedrag? ›

Het Johari-venster is een raamwerk voor het begrijpen van bewuste en onbewuste vooroordelen dat kan helpen het zelfbewustzijn en ons begrip van anderen te vergroten . Het is de creatie van twee psychologen, Joseph Luft en Harrington Ingham, die het model een naam gaven door hun voornamen te combineren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5721

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.